Sant Martí d’Empúries

Een charmant middeleeuws dorp aan zee

Sant Martí d’Empúries behoort tot de gemeente L’Escala en is een van de best bewaarde schatten van de Costa Brava. Een top-toeristische attractie vanwege de ligging direct aan zee en de spectaculaire archeologische vindplaatsen. Daarnaast zijn er op de Plaça Major, het sfeervolle centrale pleintje van het dorp, een aantal goede restaurants met terrassen. In deze unieke middeleeuwse setting kun je in de zomer heerlijk eten en borrelen. Een bezoek aan Sant Martí mag niet ontbreken tijdens je vakantie!

Strand Sant Martí d’Empúries

Grenzend aan het dorp liggen een paar fijne zandstranden waar ook ligbedden en parasols te huur zijn. Er zijn diverse strandtentjes (Xiringuitos) waar je kunt eten en drinken dus je komt hier niets te kort. De stranden zijn voorzien van buitendouches, hebben een goede toegang en parkeren (betaald) kan direct achter het strand. Een dag naar Sant Martí is een heerlijk stranduitje gecombineerd met cultuur en natuur.

Op vakantie naar de Costa Brava?

Bekijk onze villa's

Wandeling langs de kust

De boulevard langs het strand van Sant Martí d’Empúries werd in 1992 ingehuldigd ter gelegenheid van de Olympische Spelen van Barcelona. Deze 3 kilometer lange wandelpromenade gaat door een uniek bosrijk gebied (inclusief speeltuin & picknickzone), pal langs de ruïnes en de route verbindt Sant Martí d’Empúries met het vissersdorp L’Escala. Je komt voorbij de stranden Empúries, Moll Grec, Els Muscleres, Portitxol en Rec del Molí. Tip: het is ook een mooie wandeling met honden, met aan het einde het hondenstrand Rec del Molí. Lees meer over hondenstranden aan de Costa Brava.

De ruïnes van Empúries

Aan de voet van het strand zijn de Grieks-Romeinse ruïnes van Empúries en dit archeologische complex is een must-see! De oorsprong gaat terug tot het jaar 575 voor Christus, een unieke plek in Spanje met Griekse en Romeinse overblijfselen naast elkaar.

Bij de ruïnes is het Archeologisch Museum van Catalonië – Empúries (MAC) gevestigd. Hier kun je leren hoe het leven was op deze fascinerende plek meer dan 2500 jaar geleden. De indrukwekkende mozaïeken, tempels, sculpturen en diversiteit aan voorwerpen uit die tijd doen je versteld staan. Hoewel de opgravingen in 1908 zijn begonnen, zeggen archeologen dat er nog veel te ontdekken valt. Ze schatten dat slechts 25% van het oppervlak is opgegraven.

Iglésia de Sant Martí

Dit mooie 16e eeuwse kerkje kun je ook bezoeken, het grenst aan het dorpsplein ‘Plaça Major’ en kijkt uit over zee. De klokken luiden om het kwartier en regelmatig vinden er prachtige klassieke concerten plaats.

Hapje & Drankje

Op het dorpsplein ‘Plaça Major’ van Sant Martí d’Empúries zijn diverse restaurants met grote terrassen. Het is hier altijd zomer en straatmuzikanten en enkele marktkraampjes maken het plaatje compleet. Vanaf mei tot november is het zowel ´s middags als ´s avonds erg gezellig om hier samen te gaan eten. Reserveer je tafeltje op tijd want het kan het druk zijn.

L’Esculapi Restaurant Pizzeria
Tapas, pizza’s, vis- en vleesgerechten.
Plaça Major 1, 17130 Sant Martí d’Empúries
Telefoon (+34) 972 77 00 53
Website L’Esculapi

Mesón Del Conde Tapas Restaurant
Traditionele tapas-gerechten.
Plaça Major 4, 17130 Sant Martí d’Empúries
Telefoon: (+34) 972 77 03 06
Website Mesón Del Conde

La Terrassa d’Empúries
Tapas, paella, vis- en vleesgerechten
Plaça Major 6, 17130 Sant Martí d’Empúries
Telefoon: (+34) 972 77 32 04

Can Coll Restaurant
Tapas, paella, vis- en vleesgerechten
Plaça Major 5, 17130 Empúries
Telefoon: (+34) 972 77 09 81

Op vakantie naar de Costa Brava?

Bekijk onze villa's

Deze vind je misschien ook interessant?