Salvador Dalí

Treed in de voetsporen van Dalí!

Salvador Dali, één van wereld bekendste surrealistische kunstenaars, komt uit Figueres – Costa Brava. Zijn werken zijn ondergebracht in de Dalí Foundation, dat bestaat uit drie Spaanse Dalí musea in Figueres, Púbol en Port Lligat (Cadaqués). Jaarlijks worden ze door meer dan 1,5 miljoen mensen bezocht.

Bezoek zelf ook het Dalí museum en verblijf in één van onze vakantievilla´s!

10 unieke weetjes over Dalí…

 • 1. Dalí & zijn broer
  Salvador Felipe Jacinto Dalí y Domènech werd geboren op 11 mei 1904 te Figueres. Hij is vernoemd naar zijn oudere broer, die precies 9 maanden eerder overleed, en werd voortdurend met hem vergeleken.
 • 2. Chupa Chups
  In economisch slechtere tijden wist hij handig gebruik te maken van zijn commerciële talent. In 1969 kreeg hij de opdracht om het logo voor Chupa Chups te maken. Hij drong erop aan dat het logo, met krullende letters, bovenop de lolly werd geplaatst, zo blijft het altijd in zijn geheel gezien worden.

 • 3. Zijn vrienden
  Salvador had beroemde vrienden, hij voelde zich hier goed bij. Hij had contact met artiesten als Pablo Picasso, Joan Miro en Sigmund Freud. Maar ook rocklegendes als Elvis Presley en Alice Cooper behoorden tot zijn inner circle. Dalí was groot fan van John Lennon, en nodigde hem thuis uit voor een lunch.
 • 4. Walt Disney
  In 1945 ontmoette hij Walt Disney op een huisfeest, een jaar later maakt hij samen met hem een korte animatie film; Destino. Na financiële tegenslagen kwam de productie stil te liggen. Uiteindelijk werd deze 6 minuten durende film pas in 2003 door de Walt Disney Company uitgegeven.
 • 5. De liefde van zijn leven: Gala
  In 1932 trok Salvador naar Parijs. In de stad van de liefde ontmoette hij de 10 jaar oudere Elena Ivanovna Diakonova (Ofwel Gala) Zij werd later zijn vrouw, muze & manager en bleven samen tot ze stierf in 1982. Hij heeft haar dood nooit kunnen verwerken.
 • 6. Dalí kookboek
  Salvador had een obsessie voor lekker eten, en dit komt ook terug in zijn werk ; Mandje brood (1926) en Zacht zelfportret met gebakken spek (1941). Hij stelde zelfs een kookboek samen (Les dîners de Gala) met verzamelde groteske en genotzuchtige recepten voor extravagante diners die hij met Gala organiseerde.
 • 7. Dominante Dalí
  Salvador geloofde dat hij de redder van de schilderkunst was, en voelde zich verheven boven zijn tijdgenoten. Een beroemde quote van hem: Ik wil alleen Salvador Dali zijn en verder niets. Hij had een shockerende en narcistische persoonlijkheid, was dominant en geen allemansvriend.
 • 8. Dalí & Hitler
  In tegenstelling tot de meeste andere kunstenaars was Hitler een obsessie voor Dalí en schilderde hij hem. Een van zijn schilderijen lijkt in eerste instantie een landschap, maar als je goed kijkt is het een foto van Hitler. Vlak voordat de Tweede Wereldoorlog uitbreekt zegt Dalí: I often dreamed of Hitler as a woman.
 • 9. Dalí & drugs
  Hij zei; ik neem geen drugs, ik ben drugs. Of hij echt geen drugs gebruikte is niet bekend, maar de artistieke scene stond er in die tijd wel om bekend. In het surrealisme was het onderbewustzijn van groot belang, en het werk van Dalí wekt bij velen het vermoeden dat dit het resultaat is geweest van een drugstrip.
 • 10. Dalí en zijn museum
  In 1974 werd in Dalí’s geboorteplaats Figueres het Teatro Museo Dalí geopend. Zowel eigen werken als werken van kunstenaars die hij bewonderde, zijn hier te zien. Op 23 januari 1989 overleed Dalí aan een hartstilstand in de Gala-toren van het museum in Figueres, waar hij de laatste jaren van zijn leven woonde. Hij werd hier begraven in een crypte onder het podium.De musea van Dalí bezoeken?

Dat kan! In de zogenaamde ” Dalí Driehoek” zijn 3 verschillende musea:

Figueres
Het Teatro Museo Dalí is het grootste museum waar hij de laatste jaren van zijn leven woonde en ook stierf. Kaartjes zijn aan de deur te koop, of online te bestellen op de website van de Dalí Foundation.

TIP: Dalí by Night; In de maand augustus is dit museum ook ´s avonds geopend. Aanrader!

Cadaqués
Het Casa-Museu Salvador Dalí is een museum in Port Lligat (Cadaqués), volledig gewijd aan het leven van de kunstenaar. Het is gevestigd in een villa waar hij jarenlang heeft gewoond, en een groot deel van zijn werken kwam hier tot stand. Reserveren is een must! Meer informatie op de website.

Púbol
Het Castell Casa-Museu Gala Dalí is gelegen in Púbol, (regio Baix Empordà – Girona) In dit middeleeuwse kasteel waren de creatieve inspanningen van Dalí gericht op 1 enkel persoon, zijn vrouw en muze Gala. De bedoeling was om haar een uniek toevluchtsoord en een rustplaats te bieden. Gala ligt begraven in dit kasteel. Lees meer informatie op de website


Tip: Naar Dalí met de kids!

Salvador Dalí was een excentrieke kunstenaar met een lange krulsnor. Maar was het een genie? Of een volslagen idioot? Smeltende horloges, een telefoon in de vorm van een kreeft of een bank gevormd door grote rode lippen; het werk van Dalí is een beetje ” gek ” en dat spreekt ook kinderen enorm aan!


Restaurant El Barroco Cadaqués, Dalí´s favoriet!

El Barroco wordt ook wel het restaurant van Dalí genoemd. In 1978 ontwierp hij het logo en hij kwam er ook graag! Het restaurant heeft een schitterende patio op een unieke locatie in Cadaqués. En, uiteraard heerlijk eten! Dali’s favorieten gerechten: Catalaanse Lam, gestoomde mosselen en gegrilde kreeft. Het restaurant biedt Libanese, Mediterrane en Midden-Oosterse gerechten. Reserveer vooraf een tafeltje op de website van El Barroco. Adres: Carrer des Pla d’en Retalla, 2, 17488 Cadaqués

Bezoek Dalí en verblijf in één van onze mooie vakantievilla´s!

BONVIDA Villas