Besalú bezoeken

Besalú bezoeken

Een historisch juweeltje

Besalú is zonder twijfel één van de mooiste middeleeuwse dorpen in Spanje. Je hoeft maar over de beroemde Romaanse brug (12e eeuws) te wandelen en je waant je direct in de Middeleeuwen! De vele smalle straatjes van keistenen met artisanale winkels, op slechts een half uurtje rijden van de Costa Brava stranden, maken een bezoek aan Besalú tot een populair uitstapje, voor jong en oud. Lees verder en ontdek wat er allemaal te zien en te doen is.

Over de brug in Besalú

De beroemde brug dateert uit de 12e eeuw en staat symbool voor Besalú. De 105 meter lange, afbuigende brug, bestaat uit zeven bogen die op rotsen van de rivier de Fluvià steunen. De brug is afgewerkt met een 30 meter hoge toren en geeft je een schilderachtige toegang tot het oude centrum, bomvol gezellige verkeersvrije straatjes. Besalú is dé plek om een break te nemen van de drukte aan de kust.

Haast nergens anders in Spanje stap je zo tastbaar het verleden binnen als in het Catalaanse dorp Besalú

quote icon

Slenteren door Besalú

In de smalle steegjes waar je trapje op en trapje af gaat, kom je verrassende zaakjes tegen als een winkel met handgemaakte leren tassen of een klein restaurant met terras. Op het centrale plein zijn regelmatig markten met artisanale producten, op dinsdag is de vaste groente-en fruitmarkt. De vele lokale winkels verkopen traditioneel (handgemaakte) producten van hout, klei, keramiek en ijzer. Perfect shoppen voor souvenirs of een cadeautje en het biedt een leuke afwisseling tijdens je strandvakantie aan de Costa Brava.

 

Van filmset tot natuurgebied

Besalú telt amper 2500 inwoners, het behoort tot de regio La Garrotxa welke bekend staat om zijn vulkanische verleden. Langs de indrukwekkende stadsmuur ligt de oever van de rivier de Fluvià, omgeven door veel groen en natuur en waar je mooie wandelingen kunt maken. In het heldere water van de rivier kun je zelfs heerlijk pootjebaden. En wist je dat Besalú samen met andere steden als Barcelona, Girona en Figueres, het scenario was voor de beroemde film Perfume? De middeleeuwse setting is er perfect voor.

Hoogtepunten

Besalú heeft de middeleeuwse structuur goed bewaard, en dat is het unieke. Enkele hoogtepunten:

  • Voorbij de imposante brug van Besalú vind je in het centrum het eeuwenoude kerkje van het Monasterio de San Pedro met indrukwekkend beeldhouwwerk aan de voorgevel. Direct daarachter ligt San Julián, destijds hospitaal voor pelgrims.
  • Het centrum van Besalú wordt gedomineerd door de San Vicente kerk (13e eeuws) met romaans-gotische architectuur. Boven het altaar van de kerk is een mooi gotisch roosvenster te zien, en een imposant graf uit de 15e eeuw.
  • Op het plein Plaça Llibertat (16e eeuws) kun je op de terrassen met een drankje genieten van de historische setting. Onder de romantische zuilengangen van het plein vinden nog steeds markten plaats. Het Comte Tallaferro straatje is ook gezellig, met veel arcades en antieke gevels.
  • Een andere bezienswaardigheid in Besalú is het joodse rituele badhuis of ‘mikvah’ en de synagoge. De mikvah in Besalú is een ondergronds badhuis en één van de weinige bewaarde joodse badhuizen in Europa. Het is toegankelijk via een stenen trap van een 12e eeuws huis, in Romaanse stijl.

Events in Besalú

Jaarlijks wordt eind augustus het grote middeleeuwse feest van Besalú gehouden. Het dorp is dan gevuld met straatmuzikanten en jongleurs die hun kunsten tonen met op de achtergrond ambachtslui die in verschillende marktstalletjes aan het werk zijn met natuurlijke en handgemaakte producten. Op de artisanale braderie kun je lekkere streekproducten proeven zoals gedroogde worsten of kaas, honing, brood en gebak. Een gezellig en indrukwekkend evenement, bekijk de exacte datums op de website van de gemeente Besalú.

Hapje en drankje #bonvidatips

Er zijn veel restaurants in Besalú. Op Plaça Prat de Sant Pere bijvoorbeeld, omringd met oude bogen, vind je gezellige terrassen waar je goed kunt eten. Van een menu del día (dagmenu) tot pizza en verse paella. Vooraf reserveren is niet nodig.

Op de kleinere pleintjes en in de smalle straatjes zitten de meer exclusieve zaken. Hier staat met stip op nummer 1 het restaurant El Pont Vell (oude brug), gelegen aan de voet van de Romaanse brug met magnifiek uitzicht. De zorgvuldig geselecteerde en enkel lokale ingrediënten en wijnen zorgen voor heerlijke traditionele seizoensgerechten. Je kunt een tafeltje reserveren op de website van El Pont Vell.

Op vakantie naar de Costa Brava?

Bekijk hier onze villa’s

Deze vind je misschien ook interessant