10 unieke weetjes over Dalí

1. Dalí & zijn broer

Salvador Felipe Jacinto Dalí y Domènech werd geboren op 11 mei 1904 te Figueres. Hij is vernoemd naar zijn oudere broer, die precies 9 maanden eerder overleed, en werd voortdurend met hem vergeleken.

2. Chupa Chups

In economisch mindere tijden wist Dalí handig gebruik te maken van zijn commerciële talent. In 1969 kreeg hij de opdracht om het logo voor het beroemde lolly merk Chupa Chups te maken. Hij drong erop aan dat het logo, met krullende letters, bovenop de lolly werd geplaatst zodat het altijd in zijn geheel gezien wordt.

3. De vrienden van Dalí

Salvador had beroemde vrienden en hij voelde zich hier goed bij. Hij had contact met artiesten als Pablo Picasso, Joan Miro en Sigmund Freud. Maar ook rocklegendes als Elvis Presley en Alice Cooper behoorden tot zijn inner circle. Dalí was groot fan van John Lennon, en nodigde hem thuis uit voor een lunch.

4. Dalí & Disney

In 1945 ontmoette hij Walt Disney op een huisfeest, een jaar later maakt hij samen met hem een korte animatie film; Destino. Na financiële tegenslagen kwam de productie stil te liggen. Uiteindelijk werd deze 6 minuten durende film pas in 2003 door de Walt Disney Company uitgegeven.

5. De liefde van zijn leven

In 1932 trok Salvador naar Parijs en in de stad van de liefde ontmoette hij de 10 jaar oudere Elena Ivanovna Diakonova (Ofwel Gala) Zij werd later zijn vrouw, muze & manager en bleven samen tot ze stierf in 1982. Hij heeft haar dood nooit kunnen verwerken.

6. Het Dalí kookboek

Salvador had een obsessie voor lekker eten, en dit komt ook terug in zijn werk ; Mandje brood (1926) en Zacht zelfportret met gebakken spek (1941). Hij stelde zelfs een kookboek samen (Les dîners de Gala) met verzamelde groteske en genotzuchtige recepten voor extravagante diners die hij met Gala organiseerde.

There are some days when I think I'm going to die from an overdose of satisfaction - Salvador Dalí

quote icon

7. Dominante Dalí

Salvador geloofde dat hij de redder van de schilderkunst was, en voelde zich verheven boven zijn tijdgenoten. Een beroemde quote van hem: Ik wil alleen Salvador Dali zijn en verder niets. Hij had een shockerende en narcistische persoonlijkheid, was dominant en geen allemansvriend.

8. Dalí & Hitler

In tegenstelling tot de meeste andere kunstenaars was Hitler een obsessie voor Dalí en schilderde hij hem. Een van zijn schilderijen lijkt in eerste instantie een landschap, maar als je goed kijkt is het een foto van Hitler. Vlak voordat de Tweede Wereldoorlog uitbreekt zegt Dalí: I often dreamed of Hitler as a woman.

I don't do drugs, I am drugs - Salvador Dalí

quote icon

9. Dalí & Drugs

Hij zei; ik neem geen drugs, ik ben drugs. Of hij echt geen drugs gebruikte is niet bekend, maar de artistieke scene stond er in die tijd wel om bekend. In het surrealisme was het onderbewustzijn van groot belang, en het werk van Dalí wekt bij velen het vermoeden dat dit het resultaat is geweest van een drugstrip.

10. Dalí en zijn museum

In 1974 werd in Dalí’s geboorteplaats Figueres het Teatro Museo Dalí geopend. Zowel eigen werken als werken van kunstenaars die hij bewonderde, zijn hier te zien. Op 23 januari 1989 overleed Dalí aan een hartstilstand in de Gala-toren van het museum in Figueres, waar hij de laatste jaren van zijn leven woonde. Hij werd hier begraven in een crypte onder het podium.

Restaurant El Barroco in Cadaqués was Dalí’s favoriet!

In 1978 ontwierp hij het logo en hij kwam er dolgraag! Het restaurant heeft een kleine patio en ligt op een verborgen locatie in Cadaqués. En je kunt hier uiteraard nog steeds heerlijk eten! Dali’s favorieten gerechten: Catalaanse Lam, gestoomde mosselen en gegrilde kreeft. Het restaurant biedt Libanese, Mediterrane en Midden-Oosterse gerechten. Reserveer vooraf een tafeltje op de website van El Barroco. Adres: Carrer des Pla d’en Retalla, 2, 17488 Cadaqués

Op vakantie naar de Costa Brava?

Bekijk hier onze villa’s

Deze vind je misschien ook interessant